Kampta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

19-09-2022 15:13
Kampta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Kampta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

1. Kamp kuracağınız yeri araştırmalısınız

İlk kez kamp yapıyorsanız, bu maddenin kritik bir öneme sahip olduğunu belirtmek gerekiyor. Belki başlangıç olarak tenha yerlerden çok, alanda yalnız olmayacağınız kampingleri tercih edebilirsiniz. Gitmeden önce yolu, varış noktasını iyice araştırmanızı öneririz. Bazen şehir hayatına o kadar kaptırıyoruz ki kendimizi, her yeri şehir konforunda sanıyoruz.

Ancak durum doğada öyle değil. Mesela yolunuzun bir kısmı asfalt olmayabilir, orman içinden geçmeniz gerekebilir, yürümeniz gerekebilir ve nice farklı senaryo sizleri bekliyor olabilir. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için yolu ve varış noktanızı araştırmalısınız. Varış noktanızda olası durumlara karşı ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve tedbirlerinizi almalısınız.

Mesela gideceğiniz tarihlere göre gideceğiniz bölgenin hava durumuna bakmalısınız. Bu sayede olası olumsuz hava durumlarına karşı tedbirli olursunuz. 

2. Yaban hayatına ve çevredeki insanlara saygılı olmalısınız.

Gidilen yerde misafir olduğunuzu asla unutmamalısınız. Bölgenin asıl sahiplerine yani yaban hayatına saygı duymak durumundasınız. Ağaçlara, bitki örtüsüne, hayvanlara zarar verici faaliyetlerde bulunmamalısınız. Şayet bulunulan bölge korunan bir yerse buranın ayrı kurallarının olabileceğinin bilincinde olmalısınız. Örneğin bu tip yerlerde ateş yakmak yasaktır. 

Çevrede kamp yapanların yakınlarına kamp kurmamanız yazılı olmayan kurallar arasındadır. Pek çok insan sizin gibi şehir hayatından ve kalabalıktan kaçarak kampa gidiyor. Hal böyle olunca yakın kurulan kamplar takdir edersiniz ki hoş karşılanmıyor. Alanın izin verdiği ölçüde uzaklaşıp kendinize bir alan bulmanız önerilir.

Çevrede insan olsa da olmasa da gürültü yapmak, aşırı yüksek sesli müzik dinlemek yine hoş karşılanan durumlar arasında yer almaz. 

3. Ateş yakarken çok dikkatli olmalısınız

Ateş yakmadan geçen kamplar da olur ancak hem ısınma hem de ocağınız yoksa yiyecek için ateş yakmak durumunda kalabilirsiniz. Bu noktada sizden önce bölgede ateş yakanların külünü dökerek belirlediği bölgeyi seçmeniz, yine yazılı olmayan kurallar arasındadır. Ateş kutusu kullanmanızı mutlaka ama mutlaka tavsiye ediyoruz. Bu sayede zemine daha az zarar vermiş oluyorsunuz.

Ancak daha önemli bir konu ki, ateşin daha kontrollü olmasını sağlayabilirsiniz. Ateşi gereksiz yere büyütmeyip daima takip etmelisiniz. Gece siz uyurken ve kamp alanını terk ettiğinizde söndüğünden emin olmalısınız. Çevreye düşen ağaç dallarını ve kuru otları toplayabilirsiniz ancak ağaçları kesinlikle kesmemelisiniz. 

4. Güvende olduğunuzdan emin olmalısınız.

Kampa gittiğinizde öncelikle konumunuzu yakınlarınızla paylaşmanızı öneririz. Doğanın koşulları şehre oranla farklıdır ve olası bir aksilik gerçekten oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilir. Tedbiren birkaç yakınınıza belli başlı aralıklarla haber vermek yerinde olacaktır. 

Yaban hayvanlarını olabildiğince uzak tutmak için yiyeceklerle aranıza mesafe koymanız önerilir. Su kenarının çok yakınına kamp kurmanız önerilmez, çünkü yaban hayvanlarının su içmeye geleceklerini unutmamanız gerekir. Zemin kuruluğu, kampın kurulacağı yerin seçimi yine dikkatle belirlenmesi gereken noktalardandır. 

Gecenin karanlığında yürümek oldukça zordur, bu nedenle bir kafa lambası almanız tavsiye edilir. Ancak her ihtimale karşı hava kararmadan etrafı toparlamanızı tavsiye ederiz. Çadır kuracaklara kazıklara takılmamak için fosforlu yapışkanları önerebiliriz. Bu fosforlu yapışkanları iplerin çeşitli noktalarına yapıştırırsanız, karanlıkta daha rahat hareket edebilirsiniz. 

Önemli bir önerimiz daha olacak. Böcek sokmaları, yılan ısırıkları, yaralanmalar ve çeşitli konuları içeren ilk yardım konusunda bilgi edinmenizi tavsiye ederiz. Ek olarak yabani hayvanlarla karşılaştığınızda yapılması gerekenleri öğrenmenizi öneririz. Aslında buradaki kritik konu, yaban hayvanları ile karşılaşmamak için yapılması gerekenleri öğrenmek de diyebiliriz. :)

5. Bulduğunuzdan daha temiz bırakmalısınız.

Pandeminin etkisiyle doğaya kaçışlar arttı. Kimi günübirlik, kimi çadır, kimi karavan, kimi kamping seçenekleriyle çeşitli doğa alanlarında vakit geçiriyor. Sizler de gömüş olacaksınız ki insanoğlu geçtiği yeri belli ediyor. Ancak ne yazık ki iyi bir şekilde değil bu. Çevreye atılan peçeteler, plastikler ve nice atık büyük bir çevre kirliliğine sebep oluyor. Gerçek doğasever kampçılar arasında bilinen bir kural vardır. O da mıntıka temizliği… Kamp kurulurken ve sonrasında bulunan bölgenin temizliği yapılır. 

"Kamp alanınızı bulduğunuzdan daha temiz bırakmalısınız.” kuralı, adeta doğaya teşekkür etmenin bir yolu gibidir. Kamp yaparken doğadan pek çok şey alıyoruz. Temiz hava, enerji, güzel manzara keyfi, öğretiler, kaliteli zaman ve nicesi… Tüm bunlara karşın bir değer biçmek çok güç. Ancak kamp alanını terk etmeden önce yapılacak bir yarım saatlik çevre temizliği sizce de çok makul değil mi? 

6. Temel ihtiyaçlarınızı temin ettiğinizden emin olmalısınız

Peki nedir bu temel ihtiyaçlar? Öncelikle gruplandırmak ihtiyaçları belirlemek açısından daha doğru bir yaklaşım olabilir. Öncelikle barınma ihtiyaçlarını ele alalım. Buradaki ihtiyaçlar çadır, karavan yahut kamping seçiminize göre değişkenlik gösterecektir. Ama genel olarak ele almak gerekirse; mevsime uygun çadır, yedek kazıklar, uyku tulumu, çadır lambası, kafa lambası, ek yastık, mat başlıca ihtiyaçlar arasında düşünülmelidir. 

Kampın belki de en sevimsiz konularından olan tuvalet ve banyo ihtiyaçlarınızı da gitmeden planlamanız gerekiyor. 

Yemek ihtiyacınız için de çeşitli ekipmanlara ihtiyacınız olacaktır. Ocak, tava, tencere, tabak, çatal, kaşık, mug, bıçak ve yemek servisine kadar ihtiyaç duyacağınız çeşitli mutfak ekipmanlarını sayabiliriz. Ve tabi kalacağınız süreyle orantılı olarak yanınıza gıda ve su almalısınız. Aaa en önemlisini unutuyorduk! Kahve ve kahve ekipmanları kampın olmazlarındandır. Buna ek olarak, yiyecekleri korumak için araç içi buzdolabı yahut gıda saklamaya elverişli ekipmanlara ihtiyacınız olabilir. 

Günü geçirirken ihtiyaç duyacağınız ürünler olacaktır. Tente, masa, sandalye, lamba, yürüyüş için batonlar, balta, ateş kutusu, ateş yakımını kolaylaştıran ürünler, sinek&böcek ilacı, küçük ecza dolabı, çeşitli böcek sokmalarına karşın ilaçlar akla ilk gelen ürünlerdendir. 

Eğer ortamınız hazır ise sıra sizde! Ne giyeceksiniz? :) Gideceğiniz ortama uygun ya da daha bilindik ifadeyle outdoor giyim ve outdoor ayakkabılarınız size konfor sağlayacaktır. Bu gibi ürünlerin doğada hareket kabiliyetinizi artırmalarının yanısıra; termal, su geçirmezlik, ısı geçirmezlik gibi çeşitli teknolojileri bulunmaktadır. İhtiyacınıza uygun outdoor ürünleri edinmelisiniz. 

Özetle kampa çıkmadan önce kendinizi kamp alanında hayal edin. Sabahtan akşama kadar yapacağınız aktiviteleri göz önüne aldığınızda hayalinizde hangi ekipmanları kullandınız? İşte ihtiyaçlarınızı belirlemek için harika bir yöntem! Listenizi oluşturduktan sonra aradığınız ekipmanlar için sizi Alpinist’e bekleriz… :)

Not: Yazılı olmayan kurallardan biri de rahat bir uyku için hava karardıktan sonra sıvı tüketmemenizi öneririz. :) 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.