Mevsimlik Çadır Ne Demek?

15-08-2022 10:48
Mevsimlik Çadır Ne Demek?

Mevsimlik Çadır Ne Demek?

Doğada olmanın pek çok hali vardır. Hepsinin de keyfi ve öğretisi başkadır. Mesela başını yukarıya kaldırıp işte tam orayı hedeflediğinde başlar bir dağcının zirveye yolculuğu. Önce bir tebessüm yerleşir yüzüne ve ardından gözlere kararlılık. İnce ince planlar atacağı her adımı. Çünkü dağcılar bilir ki, atılan her adım onu hedefe götürecektir ancak dikkatle atılmalıdır. Ve nihayet o an geldiğinde, zirveye erişildiğinde yaşanan haz şu dünyadaki çok az şeyde karşılık bulur bir dağcı için. 

Karlı havadaki orman kampı da bambaşkadır ama! Adeta ayrılmaz bir ikili olmuşçasına akla hemen sucuk ekmek keyfi gelir. Ormanın sesini dinlemek, doğaya karışmak, yaban hayatını gözlemlemek çok şey katar insana. Yahut kızgın kumlardan serin sulara geçilen bir deniz kampının hayali dahi sakinleştirir insanı.

Öğlenin kavuran sıcaklarını aştıktan sonra akşamüstü güneşinin kemikleri gevşeten sıcaklığıyla uyumanın keyfi başkadır mesela. Denizden gelen iyot kokusu ve nemin etkisiyle beden gevşer, olumsuz tüm duygular adeta geride kalır. 

Doğada olmanın daha sayamadığımız pek çok hali, koşulu, mevsimi var. Kamp yaparken şehrin koşturmacası, günlük kaygılar ve pek çok olumsuz enerji geride kalırken; insani olarak temel ihtiyaçlar ön plana çıkıyor. Çünkü bu temel ihtiyaçlar karşılandıktan sonra günü iliklerinize kadar yaşamak ve anda olmak kalıyor geriye.

Her yerde olduğu gibi doğada da temel ihtiyaçlardan biri barınmadır. Doğadaki evlerimizden biri de çadırlar olduğu için bugünkü konumuz, çadır seçimi!  

2 mevsimlik çadırlar hangi mevsimleri kapsıyor? 3 mevsimlik çadır ne demek? 4 mevsimlik çadır yeterli olur mu? 5 mevsimlik çadır nerede kullanılır? Yoksa tüm hayaller bir çadıra sığar mı? Şimdi tek tek bunları inceleyelim. 

2 Mevsimlik Çadır Ne Demek? 

Yaz ve ilkbahar aylarında kullanıma elverişli çadırları ifade etmektedir. Taban kumaşları mevsim şartlarına uygunluk sebebiyle nispeten daha incedir. Hafif ilkbahar ve yaz yağmurlarına karşı sizi idare eder ancak sonbaharın yağmuruna yakalanma durumunuz varsa sizi bir sonraki çadıra alalım. :)

3 Mevsimlik Çadır Ne Demek? 

Sonbahar, yaz ve ilkbahar aylarında tercih edilen çadırları ifade etmektedir. İki mevsim çadırlara oranla taban kesitinin daha kalın olduğunu görüyoruz. Sonbaharın yağmurlu, serin ve yer yer soğuk havasına uygun çadırlardır. Ancak karlı bir bölgeye gidiyorsanız sizi bir sonraki çadıra bekleriz.

4 Mevsimlik Çadır Ne Demek? 

Tahmin edeceğiniz üzere, tüm mevsimlerde yani sonbahar, kış, ilkbahar, yaz dönemlerinin hepsinde kullanılabilen çadırları ifade etmektedir. "Bu çadır varken bir öncekileri neden alalım?” sorusu aklınıza gelebilir. Kritik konu burada ağırlık! Trekking, dağcılık yahut varış noktanıza göre bir doğa yürüyüşü söz konusuysa, belli sıcaklık ve adımdan sonra sırtınızdaki her gramın hesabını kendinize sorarsınız. :) Karlı ve soğuk havaya yani kış mevsimine uygunluğu sebebiyle 4 mevsimlik çadırların 2 mevsimlik ve 3 mevsimlik çadırlara oranla daha ağır olduğunu görebiliyoruz.

Yüksek rakımlı bölgelere, yoğun rüzgarların olduğu noktalara gidecekseniz veya bir dağcıysanız sizi bir sonraki çadıra yönlendirelim.  

5 Mevsimlik Çadır Ne Demek? 

Yılın her döneminde ve tüm hava koşullarında kullanılabilen çadırı ifade etmektedir. Coğrafya derslerinde görmediğimiz beşinci bir mevsime dolaylı olarak atıfta bulunuluyor. Beşinci mevsim; bir önceki çadır tipinde bahsini geçirdiğimiz, yüksek rakımlı bölgeler ve yoğun rüzgarların olduğu bölgeler yahut zaman dilimleri için ifade edilmektedir.

Bu sebeple ağırlıklı olarak dağcıların tercih ettiğini görüyoruz. Diğer çadırlardan en büyük farkı, rüzgara karşı dirençli yapısı sayesinde içerideki durağan hava ile dışarıya göre daha sıcak olmasını sağlıyor. Açılıp kapanmaya müsait havalandırmaları ile tüm mevsimlere uygun yapıdadırlar. 

Yol sizi nereye götürecek? Rotayı çizseniz de bu soruya siz de tam bir yanıt veremezsiniz. Çünkü yaşayıp görmeniz gerekir. Ancak yola çıktıktan sonra göreceksiniz ki, tüm hayaller bir çadıra sığmazmış ve ne kadar klişe de olsa ‘az çokmuş’. Tüm bunlar deneyerek yaşanıyor ve yaşayarak anlaşılıyor.

Ancak bu süreçte Alpinist olarak, ürünlerimizle yahut buradaki yazılar sayenizde yanınızda olmaktan çok mutluyuz. Merak ettikleriniz ve önerileriniz için bize yazmaktan çekinmeyin! 

Sosyal Medyacı Arkadaşımızın Notu: Kamplardan fotoğraf gönderip, sosyal medyadan bizi etiketlemeyi de unutmayın, lütfen! :)

İyi kamplar! 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.